Tour hierher planen Tour kopieren
Bergtour

Babin do Stini do Mala Vlahinja

Bergtour · Bosnien und Herzegowina
Verantwortlich für diesen Inhalt
Terra Dinarica Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Obalj peak - Bjelasnica mountain
    Obalj peak - Bjelasnica mountain
    Foto: Green Visions, Terra Dinarica
Put je na početku vrlo strm sve do najvišeg vrha Bjalašnice kod Opservatorija. Odatle lagano po uglavnom ravnom terenu sve do vrha Male Vlahinje, sa predivnim i širokim razgledima na sve 4 strane svijeta. Zbog blizine skijaškog centra (Babin do), staza bi mogla biti vrlo popularna.
mittel
Strecke 8,1 km
3:53 h
857 hm
80 hm
2.056 hm
1.267 hm

Bjelašnica (2067 m.n.v.) je razgranat planinski masiv koji se duže od pola godine nalazi pod snijegom prosječne visine od 135 cm. Ovaj masiv se s punim pravom svrstava u red lokacija sa prvorazrednim uvjetima za skijanje, bordanje, paraglajding, ali i ostale vidove rekreacije. Sama šetnja po padinama Bjelašnice nezaboravan je esetetsko – duhovni doživljaj, kako u zimskom tako i u ljetnjem periodu. Zbog toga se može reći da je ova planina u turističkom smislu interesantna tokom cijele godine: zimi je naglasak na skijanju, ljeti na planinarenju ili jednostavnoj šetnji po nepreglednim pašnjacima. Svakako je vrlo važna čnjenica da je Bjelašnica prometno vrlo dobro povezana sa dvadesetak kilometara udaljenim Sarajevom. Uz dobro organizirane i uređene skijaške staze, kao najinteresantniji smještajni, ali i zabavno reakreacioni kapacitet nudi nekoliko hotela.

 Upravo je prostor u Babinom dolu najpogodnije ishodište za odlaske u okolna planinska sela, kao što su Lukomir, Šabići, Sinanovići..., te kanjon Rakitnice i, uz Bjelašnicu, penjanje na planine Visočicu, Treskavicu i Igman. Poput Mt. Blanca u Francuskoj, tako i planini Bjelašnici samo ime govori glavnu zimsku karakteristiku: naime, kada padne snijeg, ova planina je potpuno bijela. Ta predivna neprekinuta bjelina, oduviek je oduševljavala planinare, pa se na širokim plećima Bjelašnice nalaze brojni planinarski domovi, a u Babinom dolu i čitav omanji grad, čiji stanovnici zimi uživaju u skijanju a ljeti u dugim šetnjama I svježem zraku. Bjelašnica pripada sarajevskoj regiji, i ključna je razdjelnica mediteranskih utjecaja sa juga i kontinentalnih utjecaja sa sjevera. Zbog te ruže vjetrova, područje Bjelašnice ima vrlo burnu I specifičnu klimu, pa se još Autro – Ugarska vlast odlučila da na najvišoj tačci  Bjalašnice sagradi Opresvatorij (2067m), po kojem vrh i nosi ime.

Zime su izuzetno oštre i duge. Proljeće stiže tek u maju, ljeta su kratka i već krajem jeseni snjegovi ponovo zatrpaju planinu. Zimi su nanosi i do 4 m. Bjelašnica je vjetrovita planina i na njoj vjetrovi često pušu brzinom od preko 100 km/h. Odlikuje se i niskim temperaturima.

Bjelašnica se na jugu graniči sa Treskavicom od koje je odvojena dugim grebenom Hojte i Visočicom od koje je većim dijelom odvojena dolinom rijeke Rakitnice. Na zapadu i jugozapadu od Prenja odvojena je dolinom rijeke Neretve na potezu ušće Rakitnice - Konjic. Sa sjeverozapada i zapada prema Bitovnji granicu čine doline rijeka Trešanice i Bijele. Na sjeveru Bjelašnica je omeđena dolinom rijeke Zujevine, a na sjeveroistoku, prema Igmanu granica se poklapa sa dolinom rijeke Presjenica.

Bjelašnica je zapravo velika visoravan dugačka od jugu ka sjeveru tridesetak kilometara, i od istoka ka zapadu 22 km. Na sjevernoj strani visoravni se izdižu dva planinska grebena. Na prvom su vrhovi Opservatorija (2067 m nv), Velika Vlahinja (2056 m nv) i Mala Vlahinja (2005 m nv). A na drugom grebenu su skoro dva odvojena vrha Krvavac (2062 m nv) i Hranisava (1964 m nv) dok se iz centralnog dijela visoravni izdižu malo izdvojeni masivi sa vrhovima Obalj (1896 m nv) i Lovnica (1856 m nv), između kojih se nalazi planinsko selo Lukomir.

Na Bjelašnici se nalaze i tri jezera. Blatačko jezero je smješteno u kraškoj uvali na jugozapadu Bjelašnice (kod sela Blaca) na visini od 1150 m nv, ovalnog je oblika, dugo oko 400 m i široko oko 170 m sa prosječnom dubinom do 2 m. Obraslo je barskim biljkama tako da je ve prilično zatrpano. Kao objekat značajan za naučna istraživanja 1957. godine stavljeno je pod zaštitu države. Lokvanjsko jezero (ili Lokavsko) glacijalnog je porijekla i smješteno je podno vrha Male Vlahinje na sjeveroistoku Bjelašnice na visini od 1760 m nv. Jezero je elipsastog oblika, dužine oko 100 m a širine 60 m, sa prosječnom dubinom do 2 m. Kalajli jezero je najmanje, nalazi se između čobanskog stana na Opančaku i Hranisave na sjeverozapadu Bjelašnice na visini od 1620 m nv.

 

Autorentipp

Planina pruža brojne  mogućnosti za  treking, vožnju brdskim biciklom, alpsko i turno skijanje, alpinizam u zimskim uslovima I letenje paraglajderom sa vrha Bjelašnice.

Preko dijelova Bjelašnice vodi put Via Dinarice.

Profilbild von Zehrudin Isaković
Autor
Zehrudin Isaković
Aktualisierung: 06.03.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
2.056 m
Tiefster Punkt
1.267 m

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Start

Babin do (1.267 m)
Koordinaten:
DD
43.715260, 18.283962
GMS
43°42'54.9"N 18°17'02.3"E
UTM
34T 281201 4843833
w3w 
///mancher.lehnsherren.wünschen

Ziel

Mala Vlahinja

Koordinaten

DD
43.715260, 18.283962
GMS
43°42'54.9"N 18°17'02.3"E
UTM
34T 281201 4843833
w3w 
///mancher.lehnsherren.wünschen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
8,1 km
Dauer
3:53 h
Aufstieg
857 hm
Abstieg
80 hm
Höchster Punkt
2.056 hm
Tiefster Punkt
1.267 hm

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.