Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung

Planinarska tura od Vlaškog polja (raskrsnica) do Pridvorice

Wanderung · Bosnien und Herzegowina
Verantwortlich für diesen Inhalt
Terra Dinarica Verifizierter Partner  Explorers Choice 
Karte / Planinarska tura od Vlaškog polja (raskrsnica) do Pridvorice
m 1600 1400 1200 1000 800 600 14 12 10 8 6 4 2 km
Staza počinje sa vrha Vlaškog polja od raskrsnice za Pridvoricu i nastavak je staze koja ide od Kotlaničkog jezera.
Strecke 15 km
4:54 h
329 hm
989 hm
1.608 hm
767 hm
Sa sjeverne strane Vlaškog polja je planina Dumoš sa oko 1880 mnv. Staza nastavlja u pravcu vrela Zlatac, a na 500 metara od raskrsnice, na sredini Vlaškog polja nailazi je izvor koji nikad ne presušuje i stabilne je količine vode. Nakon 1500 metara dolazimo do Zlatac vrela. Sam naziv govori da nije u pitanju obično vrelo. Nalazi se na zapadnom obodu Vlaškog polja, a sjeveroistočno je planina Dumoš. Iz stijene dužine 10-ak metara voda izvire iz tri izvora. Na 50 metara prije vrela nalazi se skupina od 20-30 stećaka. Staza se dalje spušta serpentinama prema Dobrom dolu. Stazu su ranije koristili lokalni stočari i stočari nomadi iz Hercegoovine. Danas je staza prilično zarasla, pa je na ovom dijelu vršena gušća markacija. Kroz Dobri do postavljena su i dva putokaza usmjerivača pravca. Sa zapadnog dijela Dobrog dola pruža se pogled na selo Dubravu, kanjon Neretve, te obronke visoravni Morine. Staza se nakon toga spušta strmo prema selu Dubravi starim uskim kolskim putem i u odličnom je stanju. Sa južne stane staze su vrhovi Dumoških stijena, a sa sjeverne obronci Drhtara (1970 mnv), a u podnožju ovih planina je izvor rijeke Krupac čiji se huk čuje još iz Dobrog dola. Ovo je takođe prirodno stanište divokoze, a u nižim dijelovima i srneće divljači. Pri silasku, kao i izlasku posebnu pažnju treba obratiti na dio gdje od Dobrog dola počinje spust prema selu Dubravi u dužini od 400 matara sa južne strane, gdje staza ide uz strmu ivicu kanjona. Staza zatim silazi u selo Dubravu, gdje je raskrsnica, te nastavlja prema selu Trnovica i dolazi do makadamskog puta koji ide iz pravca Uloga. Staza zatim nastavlja južno putnom komunikacijom prema Krupcu. Sa desne strane staze protiče rijeka Neretva. Rijeka Krupac, zejedno sa rijekom Pridvoricom je osnovna pritoka Neretve u gornjem toku, i sve je to još uvijek netaknuta priroda. Staza prelazi preko Krupca na mostu i nastavlja prema Pridvorici makadamskim putem u dužini od 6 km. Uz put ima više vrela i česama, a u kanjonu sa zapadne strane je rijeka Neretva. Staza završava u Pridvorici i spaja se sa stazom koja ide prema Kotlaničkom jezeru. Na ovoj stazi prije dvije godine postavljen je jedan sto sa klupama u Krupcu (Almasina luka), a ovih dana i kod izvora Pridvorice gdje se mogu odmoriti planinari, ribari, ljubitelji prirode i slično, a mogu se organizovati i izleti za grupe do 20-25 učesnika.
Profilbild von Naida Mandal
Autor
Naida Mandal
Aktualisierung: 14.07.2021
Höchster Punkt
1.608 m
Tiefster Punkt
767 m

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Pri silasku, kao i izlasku posebnu pažnju treba obratiti na dio gdje od Dobrog dola počinje spust prema selu Dubravi u dužini od 400 matara sa južne strane, gdje staza ide uz strmu ivicu kanjona. 

Start

Vrh Vlaškog polja, raskrsnica za Pridvoricu (1.606 m)
Koordinaten:
DD
43.356115, 18.471694
GMS
43°21'22.0"N 18°28'18.1"E
UTM
34T 295111 4803466
w3w 
///gesamtleistung.strafsache.manufakturen
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pridvorica

Wegbeschreibung

Staza počinje sa vrha Vlaškog polja od raskrsnice za Pridvoricu i nastavak je staze koja ide od Kotlaničkog jezera. Sa sjeverne strane Vlaškog polja je planina Dumoš sa oko 1880 mnv. Staza nastavlja u pravcu vrela Zlatac, a na 500 metara od raskrsnice, na sredini Vlaškog polja nailazi je izvor koji nikad ne presušuje i stabilne je količine vode. Nakon 1500 metara dolazimo do Zlatac vrela. Nalazi se na zapadnom obodu Vlaškog polja, a sjeveroistočno je planina Dumoš. Na 50 metara prije vrela nalazi se skupina od 20-30 stećaka. Staza se dalje spušta serpentinama prema Dobrom dolu. Kroz Dobri do postavljena su i dva putokaza usmjerivača pravca. Sa zapadnog dijela Dobrog dola pruža se pogled na selo Dubravu, kanjon Neretve, te obronke visoravni Morine. Staza se nakon toga spušta strmo prema selu Dubravi starim uskim kolskim putem i u odličnom je stanju. Sa južne stane staze su vrhovi Dumoških stijena, a sa sjeverne obronci Drhtara (1970 mnv), a u podnožju ovih planina je izvor rijeke Krupac čiji se huk čuje još iz Dobrog dola. Pri silasku, kao i izlasku posebnu pažnju treba obratiti na dio gdje od Dobrog dola počinje spust prema selu Dubravi u dužini od 400 matara sa južne strane, gdje staza ide uz strmu ivicu kanjona. Staza zatim silazi u selo Dubravu, gdje je raskrsnica, te nastavlja prema selu Trnovica i dolazi do makadamskog puta koji ide iz pravca Uloga. Staza zatim nastavlja južno putnom komunikacijom prema Krupcu. Sa desne strane staze protiče rijeka Neretva. Rijeka Krupac, zejedno sa rijekom Pridvoricom je osnovna pritoka Neretve u gornjem toku, i sve je to još uvijek netaknuta priroda. Staza prelazi preko Krupca na mostu i nastavlja prema Pridvorici makadamskim putem u dužini od 6 km. Staza završava u Pridvorici i spaja se sa stazom koja ide prema Kotlaničkom jezeru. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Ne postoji javni transport do lokacije.

Koordinaten

DD
43.356115, 18.471694
GMS
43°21'22.0"N 18°28'18.1"E
UTM
34T 295111 4803466
w3w 
///gesamtleistung.strafsache.manufakturen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Strecke
15 km
Dauer
4:54 h
Aufstieg
329 hm
Abstieg
989 hm
Höchster Punkt
1.608 hm
Tiefster Punkt
767 hm
Von A nach B aussichtsreich kulturell / historisch faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.