Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung

Turovi-Mala Ćaba

Wanderung · Bosnien und Herzegowina
Verantwortlich für diesen Inhalt
Terra Dinarica Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Foto: planinarenje .ba, Terra Dinarica
Izuzetno atraktivna ali kondiciono zahtjevna tura na Treskavici gdje ćete osim Velikog i Crnog jezera posjetiti i najvisočiji vrh Treskavice Mala Ćaba.
Strecke 21,8 km
7:41 h
1.269 hm
1.119 hm
2.057 hm
932 hm
Ova tura uključuje tačke: Turovi - Šišan - Suha Lastva - Mala Ćaba - Hercegovačka v. - Veliko jezero - Šišan - Turovi. U povratku se može otići od Velikog Jezera na Crno jezero - Oblik - Turov Stan - Turovi.

Iz Turova se ide širokim makadamskim putem. Do kampa Sustavac se može stići za manje od sat vremena. Na samom ulazu se nalazi drveni most preko Hrasničkog potoka. Inače, Treskavica je planina bogata vodom. Na njoj ima 365 izvora i 10 Jezera (Veliko jezero, Platno jezero, Crno jezero, Bijelo jezero, Zmijsko (suho) jezero, Jezero Turov stan, Jezero Simovića bara, Trokunsko jezero, Jezero Gornja bara i Jezero Kućare). Također, na njoj su i i izvori 5 velikih rijeka, a to su: Željeznica, Bistrica, Ljuta, Bijela i Rakitnica, kao i veći potoci: Hrasnički, Studenac, Mlakva, Ljuštra, Pločnik, Vratanjski i Klesni potok. Na izlazu iz Sustavca se nalazi tabla sa upozorenjem na mine: "Krećite se markiranim putem ili uz pomoć planinarskog vodiča". Makadamski put dalje nastavlja kroz šumu. Takođe idući tim putem se može svratiti i do srušenog  planinarskog doma “Josip Sigmund“. Neposredno prije doma se nalazi Hrasnički potok, na kojem nekada nema drvenog mosta, nego balvan prekriven mahovinom, kao improvizacija mosta.

Planinarski dom “Josip Sigmund“ je izgrađen 1952 godine. U dva navrata, 1958. i 1970. dom je renoviran i proširen, tako da je bio jedan od najljepših i najkomfornijih domova u bivšoj državi (Jugoslaviji). Uništen je tokom agresije na našu zemlji(1992-1995) i sada su od njega ostali samo kameni zidovi i lukovi.

Dvadesetak minuta uzbrdo iznad doma se izlazi na Šišan. Šišan je raskršće gdje se nalazi putokaz koji pokazuje pravce za: Malu Ćabu, Treskač, Barice, Platno jezero, Zubove, Crno jezero, Oblik i Lednicu. A ispred se pruža pogled na Veliko jezero. Prođite sa lijeve strane jezera i krenite uzbrdo. Inače cijeli put je odlično markiran tako da se nije problem kretati čak ni po magli. Preko Pašine planine izađite na greben koji vodi ka Maloj Ćabi. Sa samog vrha mogu se vidjeti vrhovi Visočice i Bjelašnice. U povratku pratite put prema Hercegovačkim vratima koji  je prilično strm i prekriven krupnim kamenjem koje je nestabilno pod nogama. Ako se uzme u obzir umor i uz malo nepažnje može doći do povrede. Prilikom spuštanja naići ćete na izvor, tzv. Ušljiva vrela. Kretanjem nizbrdo stiže se do Velikog jezera, ali ovaj put sa druge strane. U nastavku puta može se ići pravo na Šišan, pa u Turove ili dužim putem preko Crnog i Zmijskog jezera na Oblik. Jedna od mogućnosti je popeti se do Crnog jezera i onda krenuti nizbrdo put Sustavca i Turova. Na taj način možete zaobići Šišan i prelazak preko Hrasničkog potoka. U povratku možete autima svratili i do kazana, interesanih oblika koje je nabujala voda napravila u kamenu.

Profilbild von planinarenje .ba
Autor
planinarenje .ba
Aktualisierung: 11.04.2016
Höchster Punkt
2.057 m
Tiefster Punkt
932 m

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Staza nije tehnički zahtjevna ali postoji opasnost od mina te se kretati isključivo markiranom stazom.

Weitere Infos und Links

http://planinarenje.ba/

Start

Selo Turovi (931 m)
Koordinaten:
DD
43.643707, 18.418964
GMS
43°38'37.3"N 18°25'08.3"E
UTM
34T 291829 4835538
w3w 
///einheitlich.teamkollegen.geschlecht

Ziel

Mala Ćaba

Wegbeschreibung

Iz sela Turovi krenuti putem koji vodi na jug prema Sustavcu. Put od Sustavca se nastavlja dalje jugozapadno. Na jednoj okuci možete primjetiti putokaz za vodopad Skok. Dalje istim putem idete do Glibavca gdje se mora pregaziti Hrasnički potok i onda markiranom stazom kroz šumu do Šišana. Prođete lijevom stranom Velikog jezera i onda jugozapadno preko Konjskih vrela i  Suhe Lastve do pod Pašinu planinu. Zatim rubo grebena sve do vrha Mala ćaba. Od Male Ćabe na sjever i spustiti se do Ušljivih vrela, pa na istok sve do Velikog jezera. Od Velikog jezeraponovo na sjever, uzbrdo do Crnog jezera. Povratak je markiranom stazom koja vodi na istok sve do Glibavca, a onda putem kojim ste došli nazad do Turova.

Öffentliche Verkehrsmittel

Autobusom za Trnovo a onda potražiti prevoz do Turova.

Anfahrt

Magistralnim putem iz Sarajeva M18 koji vodi prema Trnovu. Neposredno iza Trnova skrenuti desno ka selu Turovi.

Parken

Auto možete ostaviti na nekom proširenju pored puta u selu.

Koordinaten

DD
43.643707, 18.418964
GMS
43°38'37.3"N 18°25'08.3"E
UTM
34T 291829 4835538
w3w 
///einheitlich.teamkollegen.geschlecht
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Strecke
21,8 km
Dauer
7:41 h
Aufstieg
1.269 hm
Abstieg
1.119 hm
Höchster Punkt
2.057 hm
Tiefster Punkt
932 hm

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.